Home BLOG Verleg je grenzen

mijn Blog

Hier deel ik mijn gedachten, ideeën graag met jou

door anna
anna
anna has not set their biography yet
User is currently offline
on zondag, 11 augustus 2019
in Uncategorized

Verleg je grenzen

‘Als je geen grenzen meer verlegt ga je muren bouwen’

Dit stond deze week boven een krantenartikel in de Volkskrant over de twee bloedige aanslagen  in Amerika.
De kop inspireerde me, mede omdat de waarheid ervan ook in persoonlijke en spirituele zin opgaat.

Ons wezen benadert het leven van nature met openheid en nieuwsgierigheid, en het treedt een nieuwe of vreemde ervaring tegemoet in plaats van zich ertegen te wapenen of zich ervan af te keren. Zij is voortdurend bezig met het verleggen van haar grenzen.

Het openstaan voor het nieuwe en onbekende is de essentie van ontwikkeling en groei. Want we kunnen als mens alleen groeien als we 'een relatie' aangaan met wat we nog niet kennen, innerlijk en met de wereld om ons heen.

In de mythologie* is dit een terugkerend thema dat uitdrukking krijgt in de reis van de mythologische held of heldin. Hij of zij zal onherroepelijk de bekende en veilige omgeving verlaten en op avontuur gaan.
En op de weg zal hij beproefd worden, zij moet draken overwinnen, raadsels oplossen, de weg vinden ... maar er zijn gelukkig ook altijd hulpbronnen die vaak uit onverwachte hoek opduiken.
De held is is na zijn avontuur niet meer degene die hij was toen hij vertrok. Hij is verrijkt, gegroeid, zij heeft zichzelf overwonnen, is wijzer geworden en heeft zich bevrijd van wat niet meer paste.

Op gegeven moment zullen de meesten van ons de veiligheid en rust van het bekende loslaten om onze horizon te verbreden. Groeien vereist moed, en dat is een kwaliteit die aan de held(in) is toevertrouwd. 
Ik herinner me mijn moeder die mij, om me te behoeden voor de pijnlijkheid van de afwijzing die zij voorzag, mij waarschuwde voor de jongen waar ik verliefd op was. Ik was 14 jaar, en ik antwoordde met de mij zo eigen heftigheid dat ik dat dan zelf wilde uitzoeken. En ook al was ik best bang, ik wilde het risico van die afwijzing wel aan. Zij vond mij koppig en verzuchtte iets in de trant van ‘dan moet je het zelf maar weten.’
Toen de betreffende jongen mij inderdaad op nogal botte manier aan de kant zette, en ik de afwijzing moest incasseren was het verdriet groot en er waren veel tranen.  
Maar er werd ook een gevoel van kracht en vastberadenheid in me wakker, iets dat me vertelde dat dit mijn leven was en dat ik het op mijn manier ging doen. 
Als ik nu iets eng vind breng ik me momenten in herinnering waarop ik me overgaf aan een nieuwe impuls. Het helpt me om te gaan.

Ik heb in mijn leven evengoed, en net zoals iedereen ook veel muren gebouwd. We hebben dit vermogen om ons achter een muur te verschuilen bij tijd en wijle ook nodig.
Ik heb tot een aantal jaren geleden geen krant kunnen lezen of naar het nieuws gekeken omdat alle ellende in de wereld me overspoelde en ik me er diep machteloos van ging voelen.
Ik voel altijd eerst een NEE tegen een idee of plan van iemand anders als ik het niet kan overzien.
En ik verschuil me af en toe liever in mijn eigen gelijk dan dat ik me laat raken door de waarheid van iemand anders.
Muren houden ons zelfbeeld in tact en brengen veiligheid en zekerheid door de vertrouwdheid van het bekende. Binnen de burcht kan ons leven zich zonder grote kleerscheuren afspelen,
Maar tegelijkertijd versterken de muren ook onze angsten en creëren oordelen vijandigheid naar het nieuwe en onbekende. Uiteindelijk is het in veel gevallen de kracht der gewoonte zelf die ons binnen de muren houdt.
Toch zal de held(in) altijd weer wakker worden en ontstaat de drang of noodzaak om een nieuwe stap te zetten.
En dan is het zaak te luisteren en de muur te trotseren!
 

Lees meer over: innerlijk werk

Reacties

No comments made yet. Be the first to submit a comment

Geef je reactie

Guest maandag, 28 september 2020
Hoofdmenu
home
coaching
reading & healing
reading
healing
leven met de Latifa
latifa inspiratiegroep
verlies en rouw
Stilstaan bij verlies
wie is Anna?
BLOG
Overig
contact
activiteiten kalender
tarieven
Archief Nieuwsbrief
social media

linkedin2   facebook