Home BLOG van mankement naar kracht

mijn Blog

Hier deel ik mijn gedachten, ideeën graag met jou

door anna
anna
anna has not set their biography yet
User is currently offline
on zaterdag, 07 januari 2012
in zingeving

van mankement naar kracht

Van mankement naar kracht

In september 2011 gaf ik een workshop van drie dagdelen over rouw aan (ex) GGZ cliënten, mensen die een therapeutisch proces binnen de psychiatrie hebben doorlopen.
Hier spelen allerlei vormen van verlies: verlies van carrière mogelijkheden, verlies van sociale contacten, verlies van levenszin en -betekenis, verlies van onbevangenheid, verlies van grip op het leven hebben. Bij iedereen bracht dit gevoelens van eenzaamheid en vaak ook schaamte teweeg.


De laatste middag deelde een man die een vorm van autisme heeft dat hij een gesprek had gehad met de leidinggevende op zijn werk over de hectiek van alles wat er op hem af komt in zijn werk en wat hij zo moeilijk vindt te hanteren. ‘We moeten allemaal 20 ballen in de lucht houden, en ik kan er maar een tegelijk’. Hier had hij nog nooit over gesproken; zijn autisme was iets waar hij in zijn werk niet over sprak, hij probeerde al zijn hele leven ‘normaal’ te functioneren. Zijn leidinggevende begreep zijn dilemma en samen hebben ze gekeken welke activiteiten hij wel kan doen. Nu doet hij de dingen die hij goed aankan en daardoor vermeerdert zijn plezier en komt er meer uit zijn vingers. Hij deelde dat hij heel blij is dat zijn werk overzichtelijk is geworden, maar tegelijkertijd voelt hij zich nu ook ‘die man met dat mankement’ en dat wil hij nou juist niet.
Ik gaf hem ter overweging dat hij wel eens de leraar van al zijn collega’s kon worden, omdat het in de lucht houden van 20 ballen helemaal niet natuurlijk of gezond is, en we in feite allemaal vroeg of laat ziek worden van die enorme werk- en prestatiedruk.
Je zag het kwartje vallen; ‘dan is mijn autisme ineens mijn kracht’, zei hij. Een ontroerend moment vond ik dat, omdat het zo waar was.

Niet alleen in zijn geval. We zijn allemaal onderdeel van een cultureel erfgoed dat is gebaseerd op tekort in plaats van overvloed. We worden gedrukt op wat we niet kunnen, wat er niet goed gaat, waarin we beperkt zijn. En dat heeft een grote impact op ons gevoel van eigenwaarde, op ons hele leven in feite, en dus op hoe de wereld eruit ziet.  Het is een enorme transformatie om te beseffen dat we niet onze beperktheid zijn. Om te gaan leven vanuit de uniekheid en rijkdom van ons wezen, van wie wij werkelijk zijn. En de beperkingen geven ons de contouren waarbinnen we onze uniekheid tot uitdrukking kunnen brengen. Zo kunnen we leren het tij keren: van mankement naar kracht van binnenuit. Een prachtig avontuur vind ik dat.

Lees meer over: Geen label

Reacties

Frank maandag, 30 januari 2012

“Dan is mijn autisme opeens mijn kracht”
Geweldige tekst.
Uitgaan van talent en kracht die iedereen heeft maar soms alleen gevonden of getriggerd moeten worden.

Als iedereen goed zou zijn in alles…
Of iedereen goed zou zijn in hetzelfde..
Wat een vreemde Wereld zou het zijn…

Groet,
FrankD©

Geef je reactie

Guest maandag, 28 september 2020
Hoofdmenu
home
coaching
reading & healing
reading
healing
leven met de Latifa
latifa inspiratiegroep
verlies en rouw
Stilstaan bij verlies
wie is Anna?
BLOG
Overig
contact
activiteiten kalender
tarieven
Archief Nieuwsbrief
social media

linkedin2   facebook