Home BLOG De omslag

mijn Blog

Hier deel ik mijn gedachten, ideeën graag met jou

door anna
anna
anna has not set their biography yet
User is currently offline
on vrijdag, 20 februari 2015
in zingeving

De omslag

This-way1-450x321

Ieder moment volgt op het voorgaande
en al je triomfen en mislukkingen,
je successen en tegenslagen
hebben je gebracht tot precies deze plek, 
dit moment.

Bovenstaande woorden herinneren mij aan een bijzondere ervaring die een wezenlijke verandering in mijn leven teweeg bracht.

Ik was vijftien jaar toen mijn vader na een lang ziekbed overleed. Op zijn ziekte en dood volgde een periode van innerlijke verwarring, angst en boosheid die jaren lang heeft aangehouden. Het leven werd een gevecht met de wereld om mij heen. Ik had toen niet het bewustzijn dat dit een uiting was van een proces van rouw. Wij hadden het thuis zelden over mijn vader of over wat zijn dood met ons deed. Het was een eenzaam proces.

Een jaar of twintig later deed ik een visualisatie oefening over mijn leven. Tijdens deze terugblik zag ik dat alle belangrijke keuzes die ik had gemaakt terug te voeren waren op de periode van mijn vaders ziekzijn en overlijden. 
De keuze voor mijn beroep bijvoorbeeld. Ik wilde leraar worden, maar koos uiteindelijk toch voor de sociale academie. Als motivatie op de aanmeldingsbrief schreef ik dat ik 'ontspoorde vrouwen wilde helpen weer op het goede spoor te komen'. Die motivatie kwam recht uit mijn hart; ik ondervond aan den lijve hoe het was om ontspoord te zijn en ik had graag iemand ontmoet die al was wat ik koos te worden.
Deze opleiding was de eerste bewuste stap op de levensweg die ik ga.
 
Tijdens de visualisatie en wat daarin helder werd, kreeg mijn vaders dood opeens betekenis. Dat besef was een magisch moment.
Het was een moment van aanvaarding. Aanvaarding van mijn werkelijkheid.
Ik zag dat je de omstandigheden niet in eigen hand hebt, maar dat je er wel bewust je eigen antwoorden op kunt vinden en je leven een richting kan geven die zich vanuit het innerlijk ontvouwt.

In dat moment hield het gevecht met het leven op te bestaan als mijn basishouding. Het bracht een grote omslag teweeg. Het gaf me een tot dan toe ongekend vertrouwen in de loop der dingen. De angst en boosheid die mij jarenlang dirigeerden vertrokken naar de achtergrond, en bezieling en liefde voor het leven kwamen uit de diepte naar boven.

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat ik nooit meer bang of boos ben, het zijn vertrouwde emoties. Maar ze zijn niet langer de grondtoon van mijn bestaan. Ik kan ze omvatten met bewustzijn, en ze met mildheid terugbrengen in het grotere vertrouwen, dat tijdens die meditatie wakker werd.

Dit vertrouwen is een belangrijke leidraad in mijn werk. Ieder mens heeft zijn of haar unieke mogelijkheden om een autonoom antwoord te vinden op de situaties die het leven ons voorschotelt. En dit helpt ons steeds minder een speelbal te worden van onze levensomstandigheden.

Lees meer over: Geen label

Reacties

Paul Sträter vrijdag, 20 februari 2015

Beeldende blog Anna over aanvaarding. Ik voel het moment van omslag naar positieve verbondenheid met de werkelijkheid . Dank Paul

Betty vrijdag, 20 februari 2015

Wat heb je dit proces naar aanvaarding mooi en duidelijk beschreven!

Geef je reactie

Guest maandag, 28 september 2020
Hoofdmenu
home
coaching
reading & healing
reading
healing
leven met de Latifa
latifa inspiratiegroep
verlies en rouw
Stilstaan bij verlies
wie is Anna?
BLOG
Overig
contact
activiteiten kalender
tarieven
Archief Nieuwsbrief
social media

linkedin2   facebook